Now playing:

Now playing:

2021 Παγκόσμιος Διαγωνισμός Φωτορεπορτάζ από το World Press Foundation

Από το 1955, ο θεσμός του Παγκόσμιου Διαγωνισμού Φωτορεπορτάζ από το World Press Foundation αποτελεί τον πλέον αναγνωρισμένο διαγωνισμό φωτογραφίας παγκοσμίως. Ο διαγωνισμός βραβεύει τους φωτογράφους για τις καλύτερες εικόνες ενιαίας έκθεσης που συμβάλλουν στο προηγούμενο έτος φωτογραφικής δημοσιογραφίας. Είτε με συμμετοχή ως singles είτε ως ιστορίες, αυτές οι εικόνες κρίνονται με βάση τις ακριβείς και αμερόληπτες πληροφορίες που αποδίδουν συναρπαστικά τον κόσμο μας. Ο επιπλέον Διαγωνισμός Ψηφιακής Αφήγησης, ανοιχτός σε ταινίες μικρού μήκους ντοκιμαντέρ και διαδραστικές παραγωγές, αναγνωρίζει και ανταμείβει μορφές οπτικής αφήγησης που ενεργοποιούνται από ψηφιακές τεχνολογίες.

Ο 64ος Παγκόσμιος Διαγωνισμός Φωτορεπορτάζ και ο 11ος Διαγωνισμός Ψηφιακής Αφήγησης ανακοίνωσε τους υποψηφίους του συμπεριλαμβανομένου τους υποψηφίους για την Φωτογραφία Παγκόσμιου Τύπου της Χρονιάς, την Ιστορία Φωτογραφίας Παγκόσμιου Τύπου της Χρονιάς, τη Διαδραστική Φωτογραφία Παγκόσμιου Τύπου της Χρονιάς και το Online Βίντεο Φωτογραφίας Παγκόσμιου Τύπου της Χρονιάς. Οι νικητές θα ανακοινωθούν στις 15 Απριλίου κατά τη διάρκεια τελετής απονομής διαδικτυακών βραβείων στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Φεστιβάλ Φωτογραφίας Τύπου 2021.

Η Joumana El Zein Khoury, εκτελεστική διευθύντρια του Παγκόσμιου Ιδρύματος Φωτογραφίας Τύπου δήλωσε, «Οι προτεινόμενες εικόνες, ιστορίες και παραγωγές που παρουσιάζουμε σήμερα παρουσιάζουν διαφορετικές προοπτικές ενός από τα σημαντικότερα χρόνια της πρόσφατης ιστορίας, που χαρακτηρίζεται από τον αντίκτυπο της πανδημίας COVID-19 και των κινημάτων κοινωνικών δικαιωμάτων σε όλο τον κόσμο. Μεταξύ των υποψηφίων είναι αξιοσημείωτες ιστορίες ελπίδας, ανθεκτικότητας και κοινωνικής αλλαγής. Θα ήθελα να ευχαριστήσω τους ανεξάρτητους ενόρκους για την αφοσίωση και τη δέσμευσή τους στην επιλογή των ιστοριών που είχαν σημασία το 2020».

Ανεξάρτητες κριτικές επιτροπές που αποτελούνται από ομάδες εμπειρογνωμόνων από όλο τον κόσμο επέλεξαν έξι υποψηφίους  για την Φωτογραφία Παγκόσμιου Τύπου της Χρονιάς  (World Press Photo) ανάμεσα σε 4,315 φωτογράφους από 130 χώρες με 74,470 υποβολές φωτογραφικών προτάσεων και τρεις υποψηφίους για την Ιστορία Φωτογραφίας Παγκόσμιου Τύπου της Χρονιάς (World Press Photo Story of the Year). Εννιά παραγωγές από επτά χώρες είναι υποψήφιες για τον Διαγωνισμό Ψηφιακής Αφήγησης (Digital Storytelling Contest) ανάμεσα σε 335 προτάσεις που υποβλήθηκαν από 54 διαφορετικές εθνικότητες με συμμετοχές από την Ευρώπη (32%), τη Βόρεια και Κεντρική Αμερική (32%), την Νοτιοανατολική Ασία και την Ωκεανία (10% σε σύγκριση με 1% το 2020) και τη Νότια Αμερική (10% σε σύγκριση με 6% το 2020).

Σε μια άνευ προηγουμένου χρονιά που χαρακτηρίζεται από την πανδημία COVID-19 και τις διαμαρτυρίες κοινωνικής δικαιοσύνης σε όλο τον κόσμο, οι υποψήφιοι μοιράζονται μια ποικιλία ερμηνειών και προοπτικών σε αυτά και άλλα επείγοντα ζητήματα όπως η κλιματική κρίση, τα δικαιώματα των διεμφυλικών ανθρώπων και οι εδαφικές συγκρούσεις.

Να θυμίσουμε εδώ, το 2000, ο δικός μας Έλληνας πολυβραβευμένος φωτογράφος Γιάννης Μπεχράκης είχε λάβει το πρώτο βραβείο στην κατηγορία «Ειδήσεις» ανάμεσα σε 4.000 φωτογράφους από 122 χώρες και 40.000 φωτογραφίες -η πιο σημαντική παγκόσμια διάκριση στον χώρο της φωτογραφίας, ενώ το 2016 ακολούθησε το βραβείο Πούλιτζερ για το πλούσιο φωτογραφικό έργο του.

Οι νικητές του Διαγωνισμού Φωτογραφίας 2021 και του Διαγωνισμού Ψηφιακής Αφήγησης 2021 θα ανακοινωθούν στις 15 Απριλίου κατά τη διάρκεια τελετής απονομής διαδικτυακών βραβείων στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Φεστιβάλ Φωτογραφίας Τύπου 2021. Η Φωτογραφία Παγκόσμιου Τύπου της Χρονιάς, η Ιστορία Φωτογραφίας Παγκόσμιου Τύπου της Χρονιάς, η Διαδραστική Φωτογραφία Παγκόσμιου Τύπου της Χρονιάς και τα βραβεία World Press Photo Online Video of the Year φέρουν χρηματικό έπαθλο 5.000 ευρώ.

Οι υποψήφιοι σε κάθε κατηγορία δημοσιεύονται στην ηλεκτρονική συλλογή του World Press Photo και προωθούνται στις πλατφόρμες του World Press Photo. Περιλαμβάνονται επίσης στην ετήσια περιοδεία world Press Photo Exhibition και παρουσιάζονται στην Επετηρίδα Φωτογραφιών του Παγκόσμιου Τύπου. Επιπλέον, οι υποψήφιοι προσκαλούνται στο Παγκόσμιο Φεστιβάλ Φωτογραφίας Τύπου 2021 (το οποίο θα πραγματοποιηθεί online τον Απρίλιο του 2021).

Το World Press Photo Yearbook 2021 θα παρουσιάσει τις πιο εντυπωσιακές και συναρπαστικές οπτικές ιστορίες του 2020 με τη νίκη της φωτογραφίας από τον Διαγωνισμό Φωτογραφίας 2021. Θα είναι διαθέσιμο σε έξι γλώσσες: Αγγλικά, Ολλανδικά, Γαλλικά, Γερμανικά, Ιταλικά και Ισπανικά, από τον Μάιο του 2021.