Now playing:

Now playing:

Η Αθήνα κινηματογραφικό studio διεθνών παραγωγών

«Με επιμονή, σχέδιο και συνέπεια και την αποφασιστική συνδρομή του Film Office του Δήμου Αθηναίων έχει γυρίσει σελίδα η προσέλκυση αξιόλογων ξένων κινηματογραφικών παραγωγών στη χώρα και ειδικά στην Αθήνα, ήταν πάντα ένας στόχος που έμενε στο επίπεδο των προθέσεων και των ευχών. Εταιρείες παραγωγών έδειχναν ζωηρό ενδιαφέρον για να πραγματοποιήσουν γυρίσματα στην ελληνική πρωτεύουσα, σκόνταφταν, όμως, πάνω στα γνωστά…γραφειοκρατικά εμπόδια» σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση του Δήμου. Σήμερα, τονίζεται στην ανακοίνωση, «τα βλέμματα των μεγάλων διαφημιστικών και κινηματογραφικών παραγωγών έχουν στραφεί στην ελληνική πρωτεύουσα που μετατρέπεται σε ένα μεγάλο σκηνικό που φιλοξενεί κινηματογραφικά γυρίσματα σπουδαίων διεθνών παραγωγών».

Μια απ΄αυτές τις παραγωγές είναι η ταινία Greek Freak από την εταιρεία παραγωγής της Disney, με θέμα τα παιδικά και εφηβικά χρόνια του σούπερ σταρ του NBA Γιάννη Αντετοκούνμπο. Αέρας Hollywood φυσάει στα Σεπόλια τις τελευταίες μέρες όπου το γήπεδο του Τρίτωνα έχει μετατραπεί σε κινηματογραφικό σετ για τα γυρίσματα της ταινίας.  Τα γυρίσματα ξεκίνησαν αμέσως μετά το Πάσχα και ολοκληρώνονται τέλη Ιουνίου. Η παραγωγή αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες που έχουν γίνει στην Ελλάδα με ύψος δαπάνης πάνω από 20 εκατομμύρια ευρώ, ενώ απασχολεί 200 Έλληνες μέλη συνεργείου και βοηθητικούς ηθοποιούς με εξυπηρέτηση από το Athens Film Office το οποίο συστήθηκε τον Μάρτιο του 2020, συνεισφέροντας σημαντικά στην οικονομική ζωή της πόλης. Στόχος του Athens Film Office είναι να διευκολύνει τις διαδικασίες των γυρισμάτων, να προσφέρει κατάλληλα κίνητρα και να μετατρέψει την Αθήνα σε μια πόλη φιλική για κινηματογραφικές παραγωγές.

«Μέσα στον πρώτο χρόνο λειτουργίας του (Athens Film Office), έχει συνδράμει στα γυρίσματα περισσότερων από 40 διεθνών και ελληνικών οπτικοακουστικών παραγωγών, στην ελληνική πρωτεύουσα» , σύμφωνα με ανακοίνωση του Δήμου Αθηναίων.

Τρεις επιπλέον μεγάλες κινηματογραφικές παραγωγές θα χρησιμοποιήσουν τοποθεσίες της Αθήνας, όπως η δεύτερη σεζόν της Τεχεράνης, η νέα ταινία του David Cronenberg και δύο επεισόδια της σειράς Jack Ryan.

Photo credit: Cottonbro