Now playing:

Now playing:

«Days and summers»: το συλλεκτικό λεύκωμα της Janis Joplin

Μπορεί η Janis Joplin να μην είναι πια στη ζωή, αλλά η επιρροή της στην ανδροκρατούμενη ροκ μουσική σκηνή αποτέλεσε και θεωρείται το break through εκείνης της εποχής.

Ο ξαφνικός θάνατος της σε ηλικία 27 ετών εξέπληξε το τότε μουσικό στερέωμα αλλά και τους θαυμαστές της, σε μια χρονική συγκυρία όπου δυο εβδομάδες νωρίτερα είχε φύγει από την ζωή ο φίλος της Jimi Hendrix.

Από τα πρώτα της χρόνια άρχισε να κρατάει ένα λεύκωμα ως μαθήτρια από τα τέλη της δεκαετίας του 1950 μέχρι το 1968, το οποίο οι συλλέκτες φιλόμουσοι θα έχουν την ευκαιρία να το αποκτήσουν στις 10 Ιουνίου που θα κυκλοφορήσει από τις εκδόσεις Genesis Publications.

Το λεύκωμα “Janis Joplin: Days & Summers” περιέχει σπάνιες φωτογραφίες, αδημοσίευτες επιστολές, αποκόμματα από εφημερίδες, προγράμματα θεατρικών παραστάσεων, φωτογραφίες από την τάξη και σουβενίρ που κρατούσε η ίδια και κατά τη διάρκεια της καριέρας της. Προσωπικές σημειώσεις από την ίδια, την οικογένεια της και τους φίλους της, περιλαμβάνονται στην έκδοση με πρόλογο που έχει γράψει η Grace Slick, τραγουδίστρια της ροκ και φίλη της Janis Joplin.

Το λεύκωμα θα είναι πανομοιότυπο με αυτό που έφτιαχνε η ροκ τραγουδίστρια και δεν υπήρξε καμία επιμέλεια στην έκδοση. Τα 2.000 αντίτυπα θα έχουν την σφραγίδα του Janis Joplin Estate και θα διατεθεί σε συλλεκτική έκδοση καθώς η deluxe έκδοση θα περιλαμβάνει πορτρέτο της Janis Joplin με αυτόγραφο της Grace Slick.

Μέσα από το λεύκωμα, «Σου δίνεται ένας τρόπος να εστιάσεις στις πιο μικρές στιγμές της ζωής ενός ανθρώπου, και από αυτές της στιγμές είναι που βγαίνει πιο πολύ, το ποιος είναι αυτός ο άνθρωπος», είπε χαρακτηριστικά η Laura, μικρότερη αδερφή της Janis Joplin, στο Rolling Stone.

“Θα σου δείξω ότι μια γυναίκα μπορεί να γίνει σκληρή”, έλεγε στο πασίγνωστο τραγούδι “Piece of my heart” και με την ίδια αυθεντικότητα ζούσε. Πάντα έλεγε την γνώμη της και ποτέ δεν συγκρατούσε τον εαυτό της, και αυτός ήταν ένας από τους λόγους που την έκανε μοναδική.

Photo source: Instagram janisjoplin