Now playing:

Now playing:

Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης: τιμώμενη η γερμανόφωνη λογοτεχνία

Η γερμανόφωνη λογοτεχνία είναι τιμώμενη φέτος στη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης, η οποία θα πραγματοποιηθεί κατά το διάστημα 25-28 Νοεμβρίου 2021, στο εκθεσιακό και συνεδριακό κέντρο HELEXPO Θεσσαλονίκης.

Στο πλαίσιο αυτό, η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου της Φρανκφούρτης, το Goethe-Institut και το πρόγραμμα Litrix.de σε συνεργασία με το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού έχουν ετοιμάσει ένα πλούσιο πρόγραμμα εκδηλώσεων για τους εκπροσώπους του κλάδου του βιβλίου και τους λάτρεις της λογοτεχνίας. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει αναγνώσεις, πάνελ, εργαστήρια, εκθέσεις, διαδικτυακό πρόγραμμα με παρουσιάσεις ειδικών καθώς και θεματικές συλλογές βιβλίων. Παράλληλα, στο κέντρο της πόλης της Θεσσαλονίκης με τη σφύζουσα πολιτιστική ζωή, θα πραγματοποιηθούν λογοτεχνικά δρώμενα και θεματικοί περίπατοι.

Οι επισκέπτες της Έκθεσης θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν εκδηλώσεις με τους προσκεκλημένους συγγραφείς γερμανόφωνης λογοτεχνίας:  Margit Auer, Julia Friedrichs, Andreas Kossert, Bijan Moini, Eva von Redecker, Stefanie Sargnagel, Judith Schalansky και Bettina Wilpert.

Παράλληλα με τα έργα μυθοπλασίας, τα δοκιμιακά βιβλία θα προσφέρουν υλικό προς συζήτηση γύρω από ιδιαίτερα σημαντικά θέματα στο πρόγραμμα της τιμώμενης χώρας που έχει το μότο «Ας μιλήσουμε»: μετανάστευση και φυγή, εργασία και φτώχεια, νέες μορφές διαμαρτυρίας και πρωτοβουλίες πολιτών για έναν καλύτερο κόσμο.

Στο Γερμανικό Περίπτερο με θέμα “German Stories” η γερμανόφωνη λογοτεχνία θα παρουσιαστεί μέσα από τις συλλογές βιβλίων:  «Τα ωραιότερα γερμανικά βιβλία», «Σπίτια καμωμένα από φως – Μια επιλογή σύγχρονης γερμανικής ποίησης», «Νέα βιβλία στα γερμανικά»,  «Στην ακτίνα του κορωνοϊού», «Πώς να κάνουμε καταπληκτικά πράγματα! – Βιβλία και ιδέες για μέσα και για έξω», αλλά και των ελληνικών εκδόσεων γερμανικών βιβλίων που μεταφράστηκαν στο πλαίσιο των προγραμμάτων επιχορήγησης μεταφράσεων του Goethe-Institut.

Οι επισκέπτες μπορούν επίσης να λάβουν μέρος σε εργαστήρια βιβλιοδεσίας (σε συνεργασία με τα ΕΒΓΕ) , ενώ οι εκθέσεις  «Τα ωραιότερα γερμανικά και ελληνικά βιβλία», «Κυρία Αρχιτέκτων» και  «Διχασμένες αναμνήσεις» ολοκληρώνουν με μια οπτική εμπειρία τη γερμανική συμμετοχή στην έκθεση βιβλίου.

Η Deutsche Welle και οι εκδοτικοί οίκοι Arena, Beltz &Gelberg, Carlsen, Cbj / Penguin Random House, Ellermann Verlag, Oetinger, Finken Verlag, Fischer Kinder- und Jugendbuchverlag, Jungbrunnen, Kosmos Verlag, Hanser, Loewe, Migo Verlag, Penguin Junior, Penguin Random House, Ravensburger, Sauerländer, Schweizerbart Bornträger, Suhrkamp, Tessloff αλλά και πάνω από 25 ανεξάρτητοι εκδότες του Ιδρύματος Kurt Wolff θα παρουσιάσουν τους τίτλους τους στο κοινό γερμανικό περίπτερο.

Source: thessalonikibookfair.gr