Now playing:

Now playing:

Η Ελληνική Συμφωνιέτα παρουσιάζει την όπερα “Μάρκος Μπότσαρης” του Επτανήσιου συνθέτη Παύλου Καρρέρ

Με αφορμή τη συμπλήρωση των 200 χρόνων από την κήρυξη της Ελληνικής Επανάστασης, η Ελληνική Συμφωνιέτα παρουσιάζει το μελόδραμα του επτανήσιου συνθέτη Παύλου Καρρέρ στο Πολεμικό Μουσείο, το Σάββατο 18 Δεκεμβρίου. Το έργο αποτέλεσε τον καρπό της συνεργασίας του με τον Ιταλό ποιητή και λιμπρετίστα Giovanni Caccialupi. Πρόκειται ουσιαστικά για την πρώτη σωζόμενη προσπάθεια δημιουργίας εθνικής μουσικής με καθαρά ελληνικό χαρακτήρα, βασισμένης πάντα στο γνώριμο για τους επτανήσιους ύφος του Ιταλικού Bel Canto.

Σήμερα, 160 χρόνια μετά την πρώτη εκτέλεση του στην Πάτρα, ο Μάρκος Μπότσαρης φαίνεται να είναι πιο επίκαιρος από ποτέ, αφού έρχεται να μας υπενθυμίσει την εθνική μας ταυτότητα και πορεία σε μια εποχή διεθνών οικονομικών και κοινωνικοπολιτικών κρίσεων όπου όλα τα ανθρώπινα κεκτημένα τίθενται υπό διαρκή αμφισβήτηση.

Το έργο αφηγείται τα κατορθώματα του Έλληνα αγωνιστή της επανάστασης Μάρκου Μπότσαρη κατά τα πρώτα χρόνια της επανάστασης με αποκορύφωμα την πολιορκία του Μεσολογγίου και το θάνατο του στη μάχη του κεφαλόβρυσου. Επιπλέον, η πλοκή διανθίζεται με ρόλους επίσης βασισμένους σε ιστορικά πρόσωπα της εποχής που σχετίζονταν άμεσα ή έμμεσα με την προσωπική ζωή ή τη δράση του ήρωα όπως η σύζυγός του Χρυσούλα Καλογήρου και ο μητροπολίτης Παλαιών Πατρών Γερμανός Γ’.

Λίγα λόγια για την Ελληνική Συμφωνιέτα

Η Ελληνική Συμφωνιέτα ιδρύθηκε στην Αθήνα τον Αύγουστο του 2018 από τον Μαέστρο Γιώργο Γαλάνη, τον βιολονίστα Γιάννη Γεωργιάδη και έναν κύκλο νέων μουσικών, αποφοίτων ωδείων και μουσικών Πανεπιστημίων της Ελλάδας και του εξωτερικού.

Κατά τον πρώτο χρόνο λειτουργίας της, η ορχήστρα φιλοξενήθηκε από τον Πειραϊκό Σύνδεσμο, όπου πραγματοποίησε σειρά επιτυχημένων εμφανίσεων. Το επιστέγασμα της δράσης της Sinfonietta Hellenica στην πόλη του Πειραιά ήταν το γκαλά όπερας στο κατάμεστο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά τον Ιούλιο του 2019.

Η Ελληνική Συμφωνιέτα έχει συμμετάσχει σε διάφορα φεστιβάλ ανά την Ελλάδα, όπως το Διεθνές Φεστιβάλ Πάτρας και το Aegean Arts Festival στην Κρήτη, ενώ εκτός από την Αθήνα έχει δώσει συναυλίες σε διάφορες πόλεις της Ελληνικής επικράτειας όπως η Πάτρα, η Θεσσαλονίκη, το Ηράκλειο κ.α.

Μαζί της έχουν συμπράξει σπουδαίοι Έλληνες σολίστ όπως ο Αστέριος Πούφτης και ο Ιωάννης Ποταμούσης, καθώς επίσης και λυρικοί καλλιτέχνες, όπως ο Φίλιππος Μοδινός, η Κασσάνδρα Δημοπούλου, o Δημοσθένης Χρ. Σταυριανός, η Μαριλένα Στριφτόμπολα, η Σοφία Παπαδημητροπούλου κ.α.

Στο επίκεντρο του ρεπερτορίου της Sinfonietta Hellenica βρίσκεται η συμφωνική μουσική συνθετών της κλασσικής και ρομαντικής περιόδου, καθώς επίσης και η όπερα. Τέλος, η ορχήστρα ερμηνεύει έργα σύγχρονων Ελλήνων και ξένων συνθετών.

Συντελεστές:

Μουσική διεύθυνση: Γιώργος Γαλάνης

Διδασκαλία Χορωδίας: Γιάννης Βρυζάκης

Ενορχήστρωση: Αλέξης Ντίαμαντ

Τραγουδούν: Michael Wade Lee, Λυδία Ζερβάνου, Πέτρος Σαλάτας, Χριστίνα Κανελάκη, Γιώργος Παπαδημητρίου, Γιάννης Βρυζάκης

Chorus Vivendi

Γιάννης Βρυζάκης

Sinfonietta Hellenica

Γιώργος Γαλάνης

Εισιτήρια

Αγορά εισιτηρίων στο ticketservices.gr