Now playing:

Now playing:

Ο νέος θερμός φωτισμός που αναδεικνύει το Καλλιμάρμαρο

Το Καλλιμάρμαρο, το πιο εμβληματικό στάδιο του αθλητισμού με το πεντελικό μάρμαρο που είναι το μοναδικό μαρμάρινο στάδιο στον κόσμο όπου έγιναν και οι πρώτοι σύγχρονοι Ολυμπιακοί Αγώνες το 1896, ενισχύεται από εξήντα νέες συστοιχίες φωτισμού που αποτελούνται από 3,600 σώματα led. Είναι η πρώτη φορά όπου ο φωτισμός σε μνημείο προσαρμόζεται και πιο συγκεκριμένα από ψυχρός γίνεται θερμός όσο «βαθαίνει» το σκοτάδι.

Ο σχεδιαστής του φωτισμού, Γιώργος Τέλλος, είπε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, «Ήταν μεγάλη πρόκληση, γιατί είναι ένα σπουδαίο μνημείο. Είναι ένα μνημείο το οποίο έχει την μεγαλύτερη επισκεψιμότητα στη χώρα. Ακόμα μεγαλύτερη και από την Ακρόπολη. Είναι προσβάσιμο γιατί ο κόσμος περνάει όπως και να έχει».

Με εντολή της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, η μελέτη ξεκίνησε πριν από έξι μήνες αφού ο παλιός εξοπλισμός είχε αρχίσει να φθείρεται. Με τους νέους προβολείς, που έχουν και διαφορετικές μοίρες στόχευσης, επιτεύχθηκε εξοικονόμηση ενέργειας κατά 50% και η φωτορύπανση μειώθηκε κατά περίπου 70%-80%. Επιπλέον, τα δέντρα του Αρδηττού, που βρίσκονται στην κορυφή του σταδίου, θα φωτίζονται επίσης.

Παρόντες στην εκδήλωση για τη φωταγώγηση του μνημείου ήταν ο πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, Τόμας Μπαχ με παρουσία της προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου, της υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη, του υφυπουργού Αθλητισμού Λευτέρη Αυγενάκη, του δημάρχου Αθηναίων Κώστα Μπακογιάννη και του προέδρου της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής Σπύρου Καπράλου. Την εκδήλωση «άνοιξε» η μουσικός Μόνικα και παρουσίασε ο Αλέξης Κωστάλας.

Στα άμεσα σχέδια της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής είναι ο φωτισμός του στίβου και της πλατείας του Καλλιμάρμαρου. O Τόμας Μπαχ εγκαινίασε την Ψηφιακή Έκθεση στην είσοδο του κτιρίου της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής στο Χαλάνδρι. Η Ψηφιακή Έκθεση παρουσιάζει όλους τους σύγχρονους Έλληνες Ολυμπιονίκες, καθώς και στιγμές από την Ολυμπιακή Φλόγα που είναι ένα από τα πιο ισχυρά σύμβολα του Ολυμπισμού.

Photo credit: cnn greece, Λευτέρης Παρτσάλης