Now playing:

Now playing:

Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS και το τραγούδι Streets of Philadelphia

Ήταν το 1988 όταν ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ καθιέρωσαν την 1η Δεκεμβρίου ως την Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS ως την συμβολική επέτειο προς τιμήν των ανθρώπων που είχαν χάσει την ζωή τους από τη μάστιγα του AIDS και με στόχο την ενημέρωση, την πρόληψη και την καταπολέμηση του, καθώς και την υποστήριξη στους ανθρώπους που ζουν με HIV/AIDS.

Όταν πρωτοεμφανίστηκε η νόσος τη δεκαετία του ’80, η άγνοια και ο φόβος επικρατούσαν σε κάθε κοινωνία ενώ το στίγμα και ο αποκλεισμός των ανθρώπων που είχαν διαγνωσθεί με αυτή ήταν απόλυτος και κάθετος. Η νόσος του HIV/AIDS θεωρείται ως μία από τις πιο φονικές επιδημίες στην ιστορία καθώς τότε δεν υπήρχε αποτελεσματική θεραπεία ή θεραπείες που μπορούσαν να προσφέρουν αντιρετροϊκά φάρμακα για να καθυστερήσουν την επέκταση του ιού και να αυξήσουν το προσδόκιμο ζωής.

Έχουν περάσει περίπου τρεις δεκαετίες και στο άκουσμα της νόσου σε συνδυασμό με την ανεπαρκή ή λάθος πληροφόρηση, εξακολουθεί να δημιουργείται κοινωνικός ρατσισμός. Η τέχνη, η μουσική, ο κινηματογράφος δεν θα μπορούσαν να απέχουν από κάτι τόσο σημαντικό: το 1993, πρωτοβλέπουμε μία από τις πρώτες mainstream ταινίες του Hollywood, το “Philadelphia”, που μίλησαν ανοιχτά και με σοβαρότητα για το AIDS, την ομοφυλοφιλία και την ομοφοβία, ακούγοντας και το βραβευμένο με Όσκαρ  τραγούδι “Streets of Philadelphia” του Bruce Springsteen.

Το Streets Of Philadelphia” δημιουργήθηκε ειδικά για την ταινία καθώς μιλά για τον πόνο και την εγκατάλειψη, όπως βίωσε ο ομοφυλόφιλος δικηγόρος πρωταγωνιστής της ταινίας που νόσησε από AIDS. Το τραγούδι κατάφερε να απoσπάσει βραβείο Grammy για το ‘Τραγούδι της Χρονιάς’, ‘Το Καλύτερο Rock Τραγούδι’ και ‘Το Καλύτερο Τραγούδι που Έχει Γραφτεί για Κινηματογραφική Ταινία ή Τηλεόραση’, ενώ έφτασε και υψηλότερα από κάθε άλλο κομμάτι του «Boss» στα βρετανικά chart.

 

Η κόκκινη συμβολική κορδέλα μας υπενθυμίζει ότι χρειάζεται να καταπολεμούμε το στίγμα και τα στερεότυπα γύρω από τον ιό και τη νόσο. Η σωστή ενημέρωση είναι η πρόληψη καθώς ο ιός ακόμα επικρατεί.