Now playing:

Now playing:

Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος: Φωτογραφικό ταξίδι στις περιοχές Natura 2000

Μια καφέ αρκούδα με τα μικρά της ξεπροβάλλουν από τους θάμνους την ώρα που ένας ψαράς περικυκλώνεται αρμονικά από πελεκάνους στη λίμνη της Καστοριάς. Στιγμές που αποτυπώθηκαν από το φακό αποκαλύπτοντας μερικά από τα μυστικά της ζωής στα οικολογικά πολυτιμότερα σημεία της Ελλάδας, στις προστατευόμενες περιοχές του δικτύου Natura 2000.

Με αυτό το φωτογραφικό «ταξίδι» τιμούν η περιβαλλοντική οργάνωση WWF Ελλάς και το Περιοδικό Φωτογράφος τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος και οι συνολικά 1.071 επαγγελματίες και ερασιτέχνες φωτογράφοι που συμμετείχαν στον διαγωνισμό.

picture21.png
Κύριλλος Σαμαράς

Στα καρέ των επαγγελματιών και ερασιτεχνών φωτογράφων που έλαβαν μέρος στο διαγωνισμό «αιχμαλωτίστηκαν» φλαμίνγκο στη λιμνοθάλασσα της Κλείσοβας στο Μεσολόγγι, ένας μελισσοφάγος την ώρα που γευματίζει κι ένας μάλλον …ενοχλημένος νανόμπουφος. Αυτά είναι μόνο μερικά από τα καλύτερα στιγμιότυπα που ξεχώρισαν στον φωτογραφικό διαγωνισμό «Click στη φύση».

Το WWF Ελλάς και το Περιοδικό Φωτογράφος κάλεσαν το κοινό να φωτογραφίσει και να αναδείξει την ομορφιά των οικολογικά πολυτιμότερων περιοχών της Ελλάδας: των περιοχών Natura 2000. Το αποτέλεσμα ήταν εντυπωσιακό.

picture2.png
Αλέξανδρος Μαλαπέτσας

Συνολικά οι 1.071 επαγγελματίες και ερασιτέχνες φωτογράφοι που ανταποκρίθηκαν, υπέβαλλαν στον διαγωνισμό 7.937 φωτογραφίες! Φωτογραφίες που απεικονίζουν όχι μόνο τον τεράστιο φυσικό πλούτο της χώρας μας, αλλά και τη σημασία των προστατευόμενων περιοχών Natura 2000 για εκατοντάδες είδη φυτών και ζώων, καθώς και για δεκάδες διαφορετικούς τύπους οικοτόπων που χρήζουν προστασίας, επισημαίνει το WWF Ελλάς.

picture22.jpg
Μάρκος Χουζούρης

Το έργο των μελών της Κριτικής Επιτροπής του διαγωνισμού σίγουρα δεν ήταν εύκολο. Επέλεξαν ωστόσο τις 40 καλύτερες φωτογραφίες, μέσα από τις οποίες μπορούμε να κάνουμε ένα φωτογραφικό ταξίδι σε μερικές από τις 446 περιοχές Natura 2000 της Ελλάδας.

picture3.png
Γεώργιος Καρκαλής

Στην κατηγορία των επαγγελματιών φωτογράφων, το 1ο βραβείο απονεμήθηκε στον Κύριλλο Σαμαρά, το 2ο βραβείο στον Μάρκο Χουζούρη και το 3ο βραβείο στον Νίκο Κούτρα, ενώ 17 ακόμα συμμετοχές έλαβαν τιμητικό έπαινο. Στην κατηγορία των ερασιτεχνών φωτογράφων απονεμήθηκαν 5 βραβεία, στους Αργύρη Καραμούζα (1η θέση), Αλέξανδρο Μαλαπέτσα (2η θέση), Γεώργιο Καρκαλή (3η θέση), Σωτήρη Ζαπαντιώτη (4η θέση) και Χρήστο Περδικομάτη (5η θέση), ενώ 15 ακόμα συμμετοχές έλαβαν επίσης τιμητικό έπαινο.

picture25.png
Νικόλαος Σαμαράς

Το ευρωπαϊκό δίκτυο Natura 2000 είναι το μεγαλύτερο δίκτυο προστατευόμενων περιοχών του κόσμου. Στη χώρα μας εκτείνεται σε 446 περιοχές, προστατεύοντας 299 είδη φυτών και ζώων, 147 είδη πουλιών και 89 διαφορετικούς τύπους οικοτόπων.

picture5.png
Χρήστος Περδικομάτης

Αποτελεί το πολυτιμότερο εργαλείο που έχουμε στη διάθεσή μας για τη διαφύλαξη της φυσικής μας κληρονομιάς, λειτουργώντας ταυτόχρονα ως πλαίσιο για την επίτευξη της απαραίτητης ισορροπίας ανάμεσα στην προστασία της φύσης και τις ανθρώπινες δραστηριότητες.

Μπορείτε να δείτε τις φωτογραφίες που διακρίθηκαν σε 3D έκθεση εδώ.

picture37.png
Ανδρέας Μάρκου
picture39.png
Βασίλης Συκάς
picture15.png
Μόσχος Γκουτζιούδης
picture1.png
Αργύρης Καραμούζας

Repost: ethnos.gr
Cover photo credit Markus Spiske