Now playing:

Now playing:

Υποβρύχιο ρομπότ ανυψώνει θύματα υπό πνιγμό στην επιφάνεια

Μια ομάδα ερευνητών από το Ινστιτούτο Προηγμένης Τεχνολογίας Συστημάτων του Ινστιτούτου Οπτικής, Τεχνολογιών Συστημάτων και Εκμετάλλευσης Εικόνων (IOSB) στοχεύει στη δημιουργία ενός πλωτού υποβρύχιου ρομπότ που χρησιμοποιεί τεχνητή νοημοσύνη, το μοναδικό στο είδος του παγκοσμίως, το οποίο θα βοηθήσει τους ναυαγοσώστες και τους διασώστες σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης.

“Υπάρχουν τυπικές κινήσεις που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να αναγνωρίσετε πότε κάποιος κινδυνεύει”, λέει ο επιστήμονας υπολογιστών Helge Renkewitz, ο οποίος ηγήθηκε της ομάδας σε στενή συνεργασία με την υπηρεσία διάσωσης νερού, Wasserrettungsdienstes Halle e.V.

Οι κάμερες παρακολούθησης που είναι τοποθετημένες στην οροφή της πισίνας καταγράφουν τα μοτίβα κίνησης και τη θέση του ατόμου υπό πνιγμό στην πισίνα και στέλνουν τις συντεταγμένες στο ρομπότ. Αποθηκεύεται με ασφάλεια μακριά από αδιάκριτα μάτια σε ένα σταθμό σύνδεσης στο πάτωμα της πισίνας, ο οποίος ανοίγει σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης. Μόλις το όχημα φτάσει στον προορισμό του, εντοπίζει το άτομο που απειλείται και το μεταφέρει στην επιφάνεια. Αυτός ο μηχανισμός μπορεί επίσης να τοποθετηθεί σε άλλα υποβρύχια οχήματα.

Στις λίμνες, τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη και τα συστήματα ζέπελιν αναλαμβάνουν το έργο των καμερών παρακολούθησης. “Αυτά τα drones και τα διαφημιστικά μπαλόνια μπορούν εύκολα να εξοπλιστούν με κάμερες”, λέει ο Renkewitz. Επειδή η ορατότητα είναι περιορισμένη, το υποβρύχιο όχημα πρέπει να είναι εξοπλισμένο με ακουστικούς αισθητήρες αντί για οπτικούς. Η ηχώ ηχητικών κυμάτων μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τον προσδιορισμό των θέσεων και του προσανατολισμού των ανθρώπων με τόση ακρίβεια ώστε το ρομπότ να μπορεί αυτόνομα να κατευθυνθεί προς το άτομο-στόχο και να τα πάρει.

Αυτό έχει αποδειχθεί ότι λειτουργεί στην πράξη μέσω των πολύ εντυπωσιακών δοκιμών ανοικτής ύδατος που διεξήγαγαν οι ερευνητές στη λίμνη Hufeisensee στο Halle (Saale). Κατά τη διάρκεια των δοκιμών στη λίμνη Hufeisensee, ένα ανδρείκελο 80 κιλών τοποθετήθηκε σε βάθος τριών μέτρων. Στη συνέχεια, το ρομπότ το πήρε, το ασφάλισε στη θέση του, το έφερε στην επιφάνεια μέσα σε ένα δευτερόλεπτο και το μετέφερε μέσω της συντομότερης διαδρομής – απόστασης 40 μέτρων – στην ακτή, όπου η ομάδα διάσωσης περίμενε ήδη.

Όταν το ρομπότ ενημερώνεται για μια έκτακτη ανάγκη, ένα σήμα ειδοποιεί την ομάδα αμέσως. “Η πλήρης επιχείρηση διάσωσης διήρκεσε λίγο περισσότερο από δύο λεπτά. Οι απώλειες πρέπει να αναζωογονηθούν μέσα σε πέντε λεπτά για να αποφευχθούν μακροπρόθεσμες βλάβες του εγκεφάλου. Μπορέσαμε να παραμείνουμε εντός αυτού του κρίσιμου χρονικού πλαισίου χωρίς προβλήματα”, αναφέρει ο Ρένκοβιτς.

Εξοπλισμένο με μπαταρίες, κινητήρα, κάμερες και οπτικούς αισθητήρες και αισθητήρες πλοήγησης, το τρέχον σύστημα έχει μήκος 90 εκατοστά, ύψος 50 εκατοστά και πλάτος 50 εκατοστά. Στόχος της ομάδας του Renkewitz είναι η περαιτέρω μείωση του μεγέθους του συστήματος διάσωσης και η κατασκευή διαφορετικών εκδόσεων για χρήση σε πισίνες και λίμνες. Στόχος τους είναι να το καταστήσουν μικρότερο, ελαφρύτερο και οικονομικά αποδοτικότερο από το τρέχον πρωτότυπο, το οποίο βασίζεται σε ένα προϋπάρχον υποβρύχιο όχημα. Αντ ‘αυτού, το μελλοντικό ρομπότ θα έχει τον βελτιωμένο σχεδιασμό μιας ακτίνας μάντα.

Χρηματοδοτούμενο από το Γερμανικό Ομοσπονδιακό Υπουργείο Οικονομικών και Ενέργειας, έχει ήδη κατατεθεί δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για το υδρόβιο ρομπότ. Σε τροποποιημένες εκδόσεις, μπορεί να αναλάβει περαιτέρω καθήκοντα – όπως επιθεωρήσεις τοίχων ανοικτής θάλασσας και φραγμάτων ή να χρησιμοποιηθεί για την παρακολούθηση της υγείας των ψαριών στις ιχθυοκαλλιέργειες.

Τα υποβρύχια οχήματα έχουν ένα πολύ ευρύ φάσμα εφαρμογών, όπως η ανίχνευση και η επαλήθευση αρχαιολογικών αντικειμένων στο κάτω μέρος των λιμνών – όπου λιγότερα θύματα θα καταλήξουν, χάρη στο νέο ρομπότ.

Repost: goodnewsnetwork.org