Now playing:

Now playing:

Κιβωτός του Κόσμου: Ο πάτερ Αντώνιος τιμάται ως ο καλύτερος Ευρωπαίος πολίτης για το έργο του

Με την συνοδεία 10 παιδιών από την «Κιβωτό του Κόσμου», ο ιερέας Αντώνιος Παπανικολάου, παρέλαβε το το βραβείο του καλύτερου Ευρωπαίου Πολίτη. Πρόκειται για έναν θεσμό που θεσπίστηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το 2008. Με το βραβείο αυτό επιβραβεύονται δραστηριότητες ή δράσεις πολιτών, ομάδων, σωματείων ή οργανώσεων που έχουν επιδείξει εξαιρετική προσήλωση στην προαγωγή μιας καλύτερης αμοιβαίας κατανόησης και στενότερης ολοκλήρωσης μεταξύ των πολιτών των κρατών-μελών.

Το σημαντικό και κρίσιμο το έργο της «Κιβωτού», που ιδρύθηκε το 1998 στην Αθήνα από τον 26χρονο τότε ιερέα, Αντώνιο Παπανικολάου, προσφέρει εδώ και 20 ολόκληρα χρόνια υποστήριξη σε μικρά απροστάτευτα παιδιά, Ελλήνων και μεταναστών, από μονογονεϊκές οικογένειες ή χωρίς γονείς, που βιώνουν ακραίες συνθήκες φτώχειας και εγκατάλειψης.

Επιθυμώντας να αναδείξει πανευρωπαϊκά μια από τις σημαντικότερες προσωπικότητες εθελοντισμού των ημερών μας, ο Δημήτρης Παπαδημούλης πρότεινε στην Επιτροπή Βραβείων του Ευρωπαίου Πολίτη για το 2018 -πρόταση η οποία έγινε ομόφωνα δεκτή- να δοθεί και τρίτο βραβείο στην Ελλάδα για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, έναντι των δύο που της αναλογούν με βάση τον ισχύοντα κανονισμό.

Τα λόγια του πατέρα Αντώνιου για τη μεγάλη αυτή τιμητική διάκριση:

«Τι να σας πω; Για έναν ορθόδοξο ιερέα τα βραβεία ξέρετε δεν χρειάζονται με την έννοια ότι πιστεύω και νιώθω, ότι αυτό που κάνουμε είναι χρέος μας, υποχρέωση για το ποίμνιο μας για τα παιδιά και τις ψυχούλες τις τραυματισμένες. Οπότε όλα αυτά βοηθούν στην πιστοποίηση και στο να γίνει το έργο μας ακόμα πιο γνωστό και να πάρουμε βοήθεια. Δεν μπορούσα να φανταστώ ούτε καν την εξέλιξη που θα είχε αυτό το εγχείρημα της «Κιβωτού» ούτε είχα σκεφτεί ότι θα φτάναμε σε αυτό το σημείο με τόσα παιδιά. Όπως συνηθίζω να λέω είναι ένα θαύμα.

Η «Κιβωτός» αποτελεί ένα σχέδιο που προϋπήρχε και εγώ απλά είπα «ναι» και ακολούθησα την μια ανάγκη μετά την άλλη. Σήμερα στις Βρυξέλλες έχουμε 10 παιδιά μαζί μας. Ξέρετε όταν μου το ανακοίνωσαν τους είπα ότι αυτό είναι κάτι πολύ σπουδαίο που θα πρέπει να το βιώσουν και κάποια από τα μεγάλα παιδιά μας.

Συγκεκριμένα είναι παιδιά λυκείου και ο λόγος που ήθελα να είναι μαζί μου αυτή τη στιγμή είναι για να μπορέσουν να ανοίξουν τα μάτια τους. Να δουν νέους ορίζοντες. Σήμερα θα βάλω τα ίδια παιδιά να παραλάβουν το βραβείο και το μήνυμα που θέλω να δώσω και στα ίδια είναι να βάζουν στόχους και να τους καταφέρνουν.

Επειδή πρόκειται για παιδιά που βίωσαν άσχημα πράγματα στην αρχή της ζωής τους αυτά τα παιδιά τώρα θα πρέπει να καταφέρουν να «ζωγραφίσουν» τη δική τους ζωή. Ο Θεός έδωσε στον καθένα τα χρώματα και το πινέλο για να κάνει τη δική του… ζωγραφιά στο χέρι του είναι να θα την μαυρίσει ή όχι».

Με αφορμή τη βράβευση της «Κιβωτού» με το «Βραβείο του Ευρωπαίου Πολίτη», ο πάτερ Αντώνιος συνοδευόμενος από 10 παιδιά της Κιβωτού, επισκέπτονται για ένα τριήμερο τις Βρυξέλλες μετά από πρόσκληση του Δημήτρη Παπαδημούλη, με τον οποίον θα έχουν κατ’ ιδίαν συνάντηση και συζήτηση, αναφορικά με τρόπους ενθάρρυνσης, στήριξης και προβολής του σημαντικού κοινωνικού έργου της «Κιβωτού».

Δείτε εδώ το έργο της “Κιβωτού” και υποστηρίξτε κι εσείς το έργο της με αγάπη!

Λίγα λόγια για το έργο της “Κιβωτού του Κόσμου”

Η «Κιβωτός του Κόσμου» είναι Εθελοντικός Μη Κερδοσκοπικός Οργανισμός Ειδικής Μέριμνας και Προστασίας Μητέρας και Παιδιού, που δραστηριοποιείται πάνω στη μέριμνα παιδιών που ζούσαν σε συνθήκες παραμέλησης και εγκατάλειψης, χωρίς ιατρική φροντίδα, χωρίς μέλλον, τα περισσότερα από μονογονεϊκές οικογένειες, και πολλά χωρίς γονείς. Η «Κιβωτός του Κόσμου» ιδρύθηκε το 1998 από έναν εικοσιεξάχρονο ιερέα, τον πατέρα Αντώνιο Παπανικολάου με όπλα την αγάπη του για τα παιδιά και την επιθυμία του για τη δημιουργία μιας φωλιάς στοργής και φροντίδας για τα παιδιά αυτά της «άλλης» Αθήνας.
Παιδιά που βίωναν καθημερινά την εγκατάλειψη, την αδιαφορία, το ρατσισμό και τον κοινωνικό αποκλεισμό σε μία από τις πιο υποβαθμισμένες περιοχές της Αθήνας, την Ακαδημία Πλάτωνος. Βλέποντας την ανείπωτη φτώχεια και την εξαθλίωση των παιδιών αυτών ο πατέρας Αντώνιος δε δίστασε να αφιερώσει τη ζωή του σε αυτό το έργο που εκτός από έργο αγάπης είναι για εκείνον έργο ζωής.
Μαζί με μια ομάδα εθελοντών που πλαισιώνουν ανιδιοτελώς τον πατέρα Αντώνιο και τα παιδιά με διάθεση προσφοράς και αγάπης, η «Κιβωτός του Κόσμου» συγκεντρώνει σήμερα περίπου τα 400 παιδιά, από βρέφη έως 18 ετών σχηματίζοντας έτσι μια κοινότητα ανθρωπιάς και αγάπης, που ανθεί και μεγαλουργεί στο κέντρο της Αθήνας.