Now playing:

Now playing:

Μια ζωντανή βιβλιοθήκη από ιστορίες ανθρώπων αντί για βιβλία

Αυτή η βιβλιοθήκη είναι ιδιαίτερη. Δεν διαθέτει βιβλία τυπωμένα αλλά ανθρώπους που μοιράζονται τις ιστορίες τους και τις εμπειρίες τους με σκοπό να ενισχύσουν την ποικιλομορφία των ανθρώπων και να καταπολεμήσουν τις προκαταλήψεις.

Οι άνθρωποι αυτοί «δανείζουν» την εμπειρία τους και συνομιλούν με άλλους ανθρώπους που υπό κανονικές συνθήκες δεν θα ερχόντουσαν εύκολα σε επαφή. Η ιδέα προέκυψε από μια ομάδα νέων στην Δανία με την πρωτοβουλία “Stop the Violence” η οποία αριθμούσε περίπου 7,000 μέλη ηλικιών μεταξύ 12 και 18 ετών με στόχο την ενεργή τους συμμετοχή στην πρόληψη της βίας και των προκαταλήψεων.

Η πρωτοβουλία διεκόπη αλλά γεννήθηκε η ανθρώπινη βιβλιοθήκη. Τα βιβλία αυτά, που είναι άνθρωποι, είναι εθελοντές που μοιράζονται τις ιστορίες τους, έχουν «τίτλο» και «περιγραφή βιβλίου», όπως σε μια κανονική βιβλιοθήκη. Ο «αναγνώστης» μπορεί να διαλέξει «βιβλία» σύμφωνα με το θέμα για το οποίο ενδιαφέρεται.

Οι τίτλοι είναι ποικίλοι και οι αναγνώστες μπορούν να μάθουν για τις εμπειρίες για τα άτομα με αναπηρία, τα άτομα ΛΟΑΤΚΙ, άτομα που έχουν συγκεκριμένη θρησκευτική πίστη ή το χρώμα της επιδερμίδας τους είναι διαφορετικό. Στην ουσία, οι αναγνώστες έχουν την ευκαιρία να μάθουν περισσότερα για το «βιβλίο», τη ζωή του, τις προκλήσεις και τα στερεότυπα που έχουν ξεπεράσει ή που εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν.

Η διάρκεια της «ανάγνωσης» είναι 30 λεπτά και κατά τη διάρκεια οι αναγνώστες και τα βιβλία συζητούν ένας προς έναν. Εάν δεν μιλάτε την γλώσσα του ζωντανού βιβλίου, η ζωντανή βιβλιοθήκη παρέχει ένα ζωντανό λεξικό (διερμηνέα) κατά τη διάρκεια της ανάγνωσης. Ο αναγνώστης οφείλει να επιστρέφει το ζωντανό βιβλίο στην ίδια πνευματική και φυσική κατάσταση που το δανείστηκε, που αυτό σημαίνει ο σεβασμός είναι βασικό προαπαιτούμενο ενώ η αξιοπρέπεια του βιβλίου χρειάζεται να διαφυλάσσεται.

Η Ανθρώπινη Βιβλιοθήκη έχει βρει τη χρήση της σε διάφορους τομείς της κοινωνίας των πολιτών. Στη Δανία, η πλατφόρμα χρησιμοποιείται ως μέρος της εκπαίδευσης νέων κοινωνικών λειτουργών στο Ινστιτούτο Κοινωνικής Εργασίας της Κοπεγχάγης. Στις Ηνωμένες Πολιτείες φοιτητές ιατρικής από το Πανεπιστήμιο Thomas Jefferson συμμετέχουν επίσης σε μια Ανθρώπινη Βιβλιοθήκη.

Σε εταιρικό επίπεδο πρόκειται για τη δημιουργία εργασιακού περιβάλλοντος χωρίς αποκλεισμούς και την αύξηση της ικανότητας των εργαζομένων να επωφελούνται από τη μεγάλη ποικιλομορφία που χαρακτηρίζουν ειδικά οι παγκόσμιες εταιρείες. Ως εκ τούτου, μερικές από τις μεγαλύτερες εταιρείες στον κόσμο συνεργάζονται με την Ανθρώπινη Βιβλιοθήκη. Αυτό περιλαμβάνει εταιρείες όπως η Daimler, η Heineken, το eBay, η Microsoft και η Eli Lilly.

Ένας ενδεικτικός κατάλογος των βιβλίων που θα βρείτε στη Ζωντανή Βιβλιοθήκη της Ελλάδας είναι:

  • «Ζώντας (ορο)θετικά». Με το να με “διαβάσεις” δεν θα κολλήσεις. Ίσως να ξεκολλήσεις!
  • «Οι άνθρωποι πεθαίνανε στο δρόμο σαν τα κοτόπουλα». Η διαδρομή μιας Αφρικανής γυναίκας από μια χώρα με δικτατορικό καθεστώς ως τον αγώνα της για μια άδεια παραμονής στην Ελλάδα.
  • «Νανισμός». Οι άνθρωποι που μια μέρα δραπέτευσαν από τα παραμύθια και από τότε, το δικό τους παραμύθι ψάχνουν…
  • «Για μια καλύτερη ζωή». Ακολουθώντας το ελληνικό όνειρο, ψάχνοντας για ένα καλύτερο μέλλον, υπομένοντας με αισιοδοξία.
  • «Ο γκριζομάλλης γκέι ή το να είσαι κλεισμένος στην ντουλάπα είναι πηγή δυστυχίας». Μεγαλώνοντας έξω από την ντουλάπα, ανοιχτά, περήφανα, πολύχρωμα…
  • «Ότι δε βλέπω δε φαίνεται, ότι φαίνεται το βλέπω, ενίοτε βλέπω και ότι δε φαίνεται.» Η καθημερινότητα μετά την απώλεια όρασης.
  • «Αντιρρησίας Συνείδησης». 20 χρόνια δημόσιας δράσης για την άρνηση στράτευσης.
  • «Ο πούστης που δεν έχει τον θεό του!». Είμαι gay άθεος και για την ελληνική κοινωνία αυτό είναι διπλό ταμπού. Το μόνο που χρειάζεται είναι γνώση και αποδοχή της ποικιλομορφίας.
  • «Η ζωή μέσα από τα χέρια μου». Χέρια που επικοινωνούν στην νοηματική γλώσσα.
  • «Μισή, η δυo φορές γυναίκα;» Γράφτηκε στα μητρώα αρρένων. Αλλά το Άννα της πήγαινε καλύτερα. Το διεκδίκησε, το κέρδισε, το έκανε δικό της.
  • «Πολλές ανακαλύψεις γίνονται από ατύχημα εγώ ανακάλυψα τον τροχό». Κάνω extreme sports, βγαίνω έξω με αναπηρικό αμαξίδιο.
  • «Το κακό στη μεγάλη οικογένεια της ανθρωπότητας είναι που όλοι θέλουν να είναι ο πατέρας». Φεμινιστικές αφηγήσεις σε ένα σεξιστικό κόσμο.
  • «Μη το λες, δε σου φαίνεται». Ζώντας με τη ψυχική διαταραχή.
  • «Μια Guerilla στην Αθήνα». Από αντάρτισσα στην Ζιμπάμπουε, σκλάβα στο Μαρούσι.
  • «Azadi θα πει ελεύθερος». Οι περιπέτειες ενός πρόσφυγα από το Αφγανιστάν στην Ευρώπη-Φρούριο.
  • «Άθεος 7ου επιπέδου». Αποχαιρετισμός από τη θρησκευτική πίστη και η ζωή σε μια χώρα βαθιά θρησκευόμενη.

Η άμεση προσωπική επαφή, ο διάλογος είναι τα ισχυρά εργαλεία για να αντιμετωπιστεί η ντροπή, η άγνοια, η αμηχανία που προκύπτουν γύρω από την ποικιλομορφία της κοινωνίας. Μπορείτε να επισκεφθείτε το Human Library Ελλάδας εδώ.