Now playing:

Now playing:

PlaisioBots, η ελληνική ομάδα ρομποτικής, Παγκόσμια Πρώτη!

Το “έξυπνο” μπαστούνι για τυφλούς χάρισε στην Ελλάδα την πρώτη θέση στην Παγκόσμια Ολυμπιάδα Ρομποτικής IRO.

Για πρώτη φορά στην ιστορία η Ελλάδα ανέβηκε στο ψηλότερο βάθρο κερδίζοντας το χρυσό μετάλλιο στην παγκόσμια ολυμπιάδα ρομποτικής, αφήνοντας χιλιόμετρα μακριά χώρες, όπως η Κορέα και η Ρωσία με μακρά παράδοση και υψηλά ρεκόρ σε διαγωνισμούς τεχνολογίας.

Τέσσερα Ελληνόπουλα, η Ίριδα, ο Χρήστος, η Βασιλική και ο Άλκης που απαρτίζουν την ομάδα PlaisioBots έστρεψαν πάνω τους τα βλέμματα της παγκόσμιας τεχνολογικής κοινότητας χάρη στο “έξυπνο” μπαστούνι, το «buddy the cane», όπως ονομάζεται, που δημιούργησαν για τυφλούς συνανθρώπους μας.

Συμμετέχοντας στην κατηγορία «Robots The Future of Transportation», τα παιδιά υπό την καθοδήγηση της προπονήτριάς τους και παγκόσμιας πρωταθλήτριας ρομποτικής, Διάνας Βουτυράκου, κατασκεύασαν ένα μπαστούνι το οποίο, μεταξύ άλλων, αναγνωρίζει εκτός από οριζόντιο και κατακόρυφο ορίζοντα, ενημερώνει το χρήστη του αναφορικά με το που υπάρχει εμπόδιο στο χώρο, αλλά και για την κατάσταση των φαναριών προκειμένου να γίνει με ασφάλεια η διέλευση. Επιπρόσθετα, όντας συνδεδεμένο με το κινητό ο χρήστης μπορεί να εντοπίσει μέσα στο χώρο το που βρίσκεται το μπαστούνι του αποφεύγοντας τη χρονοβόρα διαδικασία του ψαξίματος.

Όπως εξηγεί στο fortunegreece.com ο Διευθύνων Σύμβουλος της PLAISIO Computers, Κώστας Γεράρδος, ιθύνων νους για τη συγκρότηση της ελληνικής ομάδας και της συμμετοχής της στην παγκόσμια ολυμπιάδα ρομποτικής, οι μικροί “επιστήμονες” διακρίθηκαν διότι εξέλιξαν ένα προϊόν που είχε μείνει στάσιμο από το 1931 και κατόρθωσαν να κάνουν εφικτή την παραγωγή του με ένα χαμηλό κόστος κοντά στα 80 δολάρια, έτσι ώστε να είναι οικονομικά ανεκτό για τους ανθρώπους που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα όρασης!

«Το γεγονός ότι συμμετείχαμε πρώτη φορά και κερδίσαμε την Κορέα που εδώ και 20 χρόνια διδάσκει τη ρομποτική στα σχολεία υπογραμμίζει τις δυνατότητες που έχουν οι νέοι. Όνειρο μας είναι η τεχνολογία να μπορεί να παράγεται και όχι απλώς να καταναλώνεται στην Ελλάδα. Η ρομποτική πρέπει να μπει στα σχολεία και πιστεύουμε ότι ένα τέτοιο βραβείο είναι μόνο η αρχή» επισημαίνει ο κ. Γεράρδος.

Λόγω του covid-19, τόσο η διεξαγωγή όσο και η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του διαγωνισμού έγιναν διαδικτυακά. Οι PlaisioBots παρουσίασαν μέσω κάμερας και χωρίς την παρουσία της προπονήτριάς τους το project και λίγες ημέρες αργότερα ανακοινώθηκαν τα επίσημα αποτελέσματα, τα οποία, όπως παραδέχεται ο κ. Γεράρδος εξέπληξαν την ομάδα.

«Σκεφτήκαμε πως αντί να στραφούμε στη δημιουργία κάποιας ομάδας ποδοσφαίρου ή gaming, να αξιοποιήσουμε τα ταλαντούχα παιδιά των εργαζομένων της PLAISIO στην αγωνιστική ρομποτική. Έπειτα από μια διαδικασία αξιολόγησης καταλήξαμε σε αυτά τα τέσσερα παιδιά, τα οποία κάτω από αντίξοες συνθήκες και δυο lockdown προπονούνταν κάθε Σαββατοκύριακο για έναν ολόκληρο χρόνο».

Όραμα του κ. Γεράρδου είναι να συσταθούν και άλλες αντίστοιχες ομάδες ανά την Ελλάδα που θα ασχολούνται με τη ρομποτική. Άλλωστε, όπως λέει και ο ίδιος, το εκπαιδευτικό σύστημα και η διδακτική ύλη έχουν μείνει αρκετές δεκαετίες πίσω, στα επίπεδα της βιομηχανικής επανάστασης. Η ραγδαία εξέλιξη της τεχνολογίας και η ολοένα και πιο έντονη εφαρμογή της τεχνητής νοημοσύνης στην καθημερινότητά μας θα οδηγήσουν σταδιακά την εξαφάνιση ολόκληρων κλάδων. Στόχος λοιπόν είναι οι νέες γενιές να αποκτήσουν τις σωστές δεξιότητες για να μπορέσουν να καλύψουν τις ανάγκες στο νέο εργασιακό περιβάλλον που διαμορφώνεται παγκοσμίως.

Να σημειωθεί πως εκτός από το χρυσό βραβείο η ομάδα της PlaisioBots αποκτά με την παγκόσμια διάκρισή της και ένα χρυσό εισιτήριο στο ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα αφού οι μαθητές, όπως συμβαίνει και με τους αθλητές, δεν χρειάζεται να δώσουν πανελλήνιες για να εισαχθούν στη σχολή της αρεσκείας τους.

Τι είναι το IRO

Το IRO είναι ένας διαγωνισμός ρομποτικής που διεξάγεται ετησίως από την Διεθνή Επιτροπή Ολυμπιάδων Ρομποτικής. Ιδρύθηκε από τον καθηγητή Jong-Hwan Kim (KAIST, Κορέα) το 1998. Ο πρώτος διεθνής διαγωνισμός ρομποτικής υποστηρίχθηκε και ήταν υπό την αιγίδα της UNESCO. Αυτή τη στιγμή ο διαγωνισμός διοργανώνεται σε 31 κράτη μέλη με περισσότερους από 100 χιλιάδες συμμετέχοντες.

Στόχος του IRO είναι να προωθήσει την ικανότητα επιστημονικής σκέψης των εφήβων, να συμβάλει στο να αναπτυχθεί το ταλέντο των μαθητών που ενδιαφέρονται για τον τομέα της ρομποτικής, αλλά και να αυξηθούν οι δυνατότητες του ιδιωτικού ρομπότ & να εξοικειωθούν οι νέες γενιές με τις νέες τεχνολογίες.

Ουσιαστικά οι μαθητές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης έχουν τη δυνατότητα να διευρύνουν τους ορίζοντες τους στον τομέα της επιστήμης και της τεχνολογίας και να έρθουν σε επαφή με τη ρομποτική που αποτελεί έναν από τους ανερχόμενους τομείς τεχνολογικής ανάπτυξης στον 21ο αιώνα.

Repost: www.fortunegreece.com