Now playing:

Now playing:

30 χρόνια μετά τον θάνατο του Freddy Mercury, τα τελευταία του χρόνια σε ένα ντοκιμαντέρ από το BBC

Ήταν το 1985 όταν οι Queen ήταν στον απόηχο της μουσικής τους καριέρας και όταν έκλεψαν την παράσταση στο Live Aid και μετέπειτα την καρδιά ενός εκατομμυρίων ανθρώπων στο Kind of Magic tour. Περίπου τότε ήταν όταν ο Freddie Mercury ανακοίνωσε στο συγκρότημα ότι δεν μπορούσε να συνεχίσει να παίζει ζωντανά. Έξι χρόνια αργότερα πέθανε από επιπλοκές λόγω AIDS. Ήταν μόλις 45 χρονών.

Τα τελευταία χρόνια του Freddie Mercury έρχονται να αποτυπωθούν μέσα από τα μέλη των Queen, την οικογένεια και φίλους του, σε ένα ντοκιμαντέρ, χρησιμοποιώντας πλάνα από τα παρασκήνια, από συναυλίες, μεμονωμένα ηχητικά από ηχογραφήσεις στο στούντιο με στόχο να δημιουργηθεί μια οικεία εικόνα των τελευταίων του χρόνων και της απάντησης του συγκροτήματος για το θάνατο του: μια επική συναυλία που γιορτάζει τη ζωή του και αυξάνει την ευαισθητοποίηση σχετικά με το AIDS.

O Freddie Mercury, μπορεί να σταμάτησε να εμφανίζεται δημοσίως αλλά συνέχιζε να γράφει και να ηχογραφεί μετά τη διάγνωση του ότι έχει AIDS το 1987. Η μουσική που έγραψε εκείνη την περίοδο αποτέλεσε τον πυρήνα για την συναισθηματική και αφηγηματική προσέγγιση της ταινίας.

Το τραγούδι “The Show Must Go On”από τον κιθαρίστα Brian May ηχογραφήθηκε το 1990 ο οποίος το έγραψε για το Freddy Mercury, ενώ εκείνη την εποχή δεν συζήτησαν το νόημα των στίχων. Ο Brian χρησιμοποίησε το κομμάτι αυτό και ιδιαίτερα απομόνωσε τη φωνή του Freddie Mercury σε σημεία για να δείξει τον αντίκτυπο που είχε η επιδείνωση της υγείας του στη φωνή του. Ο τραγουδιστής των Queen, παρόλο ταλαιπωρημένος, αψήφησε την αδυναμία του, φτάνοντας το φωνητικό του εύρος στα όρια του, σύμφωνα με το ντοκιμαντέρ. Ενώ ήταν εύθραστος, η χροιά του ήταν ισχυρή και συγκινητική, γνωρίζοντας ότι το σώμα του χανόταν από μια ασθένεια που ήξερε ότι πιθανόν να τον σκότωνε.  «Ποτέ δεν παραπονέθηκε, ποτέ» εξήγησε ο Brian. “Θα το κάνω και θα δώσω τον καλύτερό μου εαυτό!”,  ο Freddy δήλωσε.

Ένα χρόνο μετά, και έξι μήνες πριν τον θάνατο του Freddy Mercury, ένα βίντεο για το τραγούδι Days of Our Lives από τον ντράμερ Rogger Taylor, θα ήταν το τελευταίο του βίντεο. Ο Rogger  περιέγραψε πόσο εμφανώς σοκαρισμένο ήταν το τεχνικό πλήρωμα από την κατάσταση και την εμφάνιση του Freddy. “Με το ζόρι μπορούσε να σταθεί όρθιος. Ακόμα και το να κάθεται ήταν ένας αγώνας καθώς είχε συνεχή πόνο στα πόδια του. Υπάρχει κάτι οδυνηρό στην παρακολούθηση του τελικού επεξεργασμένου βίντεο μαζί με το βίντεο ντοκιμαντέρ από τα παρασκήνια που μας επέτρεψαν οι Queen να χρησιμοποιήσουμε”, είπαν οι παραγωγοί του ντοκιμαντέρ. “Το πρόσωπο του Φρέντι είναι σχεδόν σκελετικό. Και όμως, παρά τα βάσανα, υπάρχει μια αδιάψευστη χαρά για την απόδοσή του.. η άτακτη λάμψη στο μάτι του, η προκλητική συμπεριφορά.

Μετά το θάνατο του Freddie Mercury τον Νοέμβριο του 1991, ορισμένα τμήματα των μέσων ενημέρωσης πουλούσαν μια υποτιμητική εικόνα για τον Freddie Mercury: ότι ήταν ομοφυλόφιλος, ο τρόπος ζωής του ήταν απαράδεκτος και έτσι, με απλά λόγια, του άξιζε αυτό που πήρε. Σήμερα, αυτό φαίνεται τρομερά απάνθρωπο. Αλλά όποιος επηρεάστηκε προσωπικά από το AIDS κατά την πρώτη δεκαετία της πανδημίας θα αναγνώριζε αυτή τη στάση απέναντι σε μια ασθένεια που χαρακτηρίζεται ως «Πανούκλα των Ομοφυλοφίλων» ως συνηθισμένη.

Συντετριμμένοι οι Queen από τον θάνατο του Freddy, o Brian, o Roger και ο John Deacon μαζί με τον μάνατζέρ τους Jim Beach, ήθελαν να αλλάξουν αυτή την εντύπωση και αυτό το αφήγημα, κι έτσι το έκαναν με τον μόνο τρόπο που ήξεραν:  επέστρεψαν στο Στάδιο Γουέμπλεϊ μαζί με ένα λαμπερό καστ αστέρων για μια συναυλία για να γιορτάσουν τη ζωή του φίλου τους και να αυξήσουν την ευαισθητοποίηση σχετικά με το AIDS. Ο David Bowie, οι Guns N’ Roses, ο George Michael και ο Elton John ήταν μεταξύ των γιγάντων του ροκ εν ρολ στη παράσταση. Η Λάιζα Μινέλι και η Ελίζαμπεθ Τέιλορ πρόσθεσαν μια δόση Χόλιγουντ. Η κρίση του AIDS ήταν το επίκεντρο σε αυτή τη συναυλία!

Στον αγώνα κατά του AIDS, χιλιάδες ακτιβιστές και οργανώσεις άκμασαν ακούραστα με λιγοστά κονδύλια και ελάχιστη αναγνώριση για να αγωνιστούν για τη χρηματοδότηση, να βελτιώσουν τη φροντίδα και να κερδίσουν τη μάχη που πάλευε τις καρδιές και το μυαλό. Πάνω από 70.000 παρακολούθησαν τη συναυλία του Freddy Mercury για την ευαισθητοποίηση σχετικά με το AIDS. Η εκδήλωση παίχτηκε σε παγκόσμιο τηλεοπτικό κοινό με άνω του ενός δισεκατομμυρίου θεατές. Αντιπροσώπευσε μια στιγμή σεβασμού, παρουσιάζοντας την πανδημία του AIDS στο ευρύτερο κοινό και διασφαλίζοντας ότι η κληρονομιά του Freddie έφτασε πολύ πέρα από τη μουσική του.

Freddy Mercury: The Final Act – Κυριακή 27 Νοεμβρίου,  21:00, BBC TWO και στο BBC iPlayer.

Δείτε επίσης την ιστορία των Queen στην ταινία Bohemian Rhaspody που γυρίστηκε το 2018.